Peranan Penting Fintech 'Primadona' dalam Era Digital

  Syarikat teknologi kewangan atau lebih dikenali sebagai teknologi kewangan (fintech) sedang diperkatakan. Bukan sahaja kerana penguasaan dan peluangnya di Indonesia, tetapi juga kerana pelbagai kes fintech haram yang telah memburukkan industri perkhidmatan kewangan berasaskan teknologi.

Perkembangan fintech di negara ini tidak dapat dihalang. Arus semakin kuat, malah ia telah menjadi trend perkhidmatan kewangan dalam era digital sejak 2016. Mungkin ungkapan "semuanya akan menjadi fintech pada masanya," akan terbukti.


Industri fintech hari ini umpama gadis cantik yang mampu menarik pelaburan besar. Banyak syarikat permulaan atau syarikat permulaan yang menjalankan perniagaan fintech menerima pembiayaan daripada pelabur besar. Sudah tentu, kos ini adalah untuk membina infrastruktur, sumber manusia, dan lain-lain.

Sebenarnya, apakah peranan penting fintech dan kesan positifnya kepada masyarakat dan ekonomi Indonesia?

Bingung mencari kad kredit terbaik? Cermati ada penyelesaiannya!

Fintech Menjadi Prima Donna

Masyarakat Indonesia boleh dikatakan paling terkini di alam maya. Macam mana boleh jadi? Data Hootsuite yang dibentangkan oleh pemerhati Fintech Hasnil Fajri berkata sehingga Januari 2018, pengguna telefon pintar atau telefon pintar di Indonesia mencecah 177.9 juta orang. Seramai 132.7 juta adalah pengguna internet. Mereka yang aktif di media sosial mencecah 130 juta pengguna. Tidak hairanlah Indonesia berada dalam lima negara teratas dengan jumlah pengguna media sosial terbesar di dunia.

Malangnya, tahap pengetahuan atau celik kewangan masyarakat Indonesia masih rendah, sehingga kerajaan bergelut untuk mencapai sasaran indeks penggunaan atau inklusi kewangan sebanyak 75% pada tahun 2019. Fenomena ini sebenarnya telah menghasilkan inovasi dalam perkhidmatan kewangan. , daripada apa yang konvensional kepada transformasi digital. Inilah yang dinamakan fintech. Kehadiran fintech memberi nafas segar kepada mereka yang mengalami kesukaran, malah akses kepada perkhidmatan kewangan perbankan.

Terima kasih kepada fintech, akses kepada perkhidmatan kewangan bukan lagi satu kemewahan. Menghantar wang, mencari produk kewangan bank dan bukan bank, untuk memohon kredit atau meminjam kini boleh dilakukan dari jauh dalam beberapa saat sahaja. Kemudahan ini meningkatkan lagi sektor fintech.

Fintech telah menjadi primadona. Berdasarkan data Persatuan Fintech Indonesia (Aftech), pengguna perkhidmatan fintech terbesar adalah generasi milenial berusia 25-35 tahun, kelas menengah dengan gaji Rp 5 juta hingga Rp 15 juta sebulan. Golongan ini celik teknologi. Sementara itu, jumlah peminjam di syarikat fintech adalah sekitar 3 juta orang setakat ini, menurut data daripada OJK.

Peranan Penting dan Kesan Positif Fintech di Indonesia

Syarikat fintech telah berkembang maju dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana terdapat peluang pasaran yang besar. Namun, bukan sahaja mencari wang, fintech dijangka memainkan peranan penting dalam era digital hari ini. Menurut Hasnil, fintech mempunyai tiga peranan penting, termasuk:

1. Menyediakan penyelesaian untuk orang yang tidak mempunyai akaun di bank

2. Memberi penyelesaian kepada orang yang tidak mempunyai cagaran dari segi peminjaman dan peminjaman

3. Fintech boleh menjadi alternatif kepada orang ramai untuk mendapatkan perkhidmatan kewangan.

Sementara impak positif fintech, Hasnil mengakui telah membantu kerajaan dan Lembaga Perkhidmatan Kewangan (OJK) mendalami rangkuman kewangan di negara ini. Selain itu, membantu perniagaan kecil menaik taraf kepada skala sederhana.

Untuk makluman, nilai transaksi fintech di Indonesia mencapai USD 18.6 bilion pada 2017. Jumlah ini bersamaan dengan Rp 269.7 trilion (kadar pertukaran Rp. 14,500 per dolar AS). Bayangkan jika wang atau separuh daripadanya digunakan untuk modal kerja, sektor benar akan lebih cergas sehingga akan menaikkan pertumbuhan ekonomi negara.

“Urus niaga adalah besar, ekonomi boleh berkembang, sektor benar bergerak. Pada mulanya terhad untuk mendapatkan modal kerja, tetapi kini terdapat alternatif selain bank untuk mendapatkan modal kerja. Akhirnya, pertumbuhan ekonomi boleh meningkat,” kata Hasnil.

Ada Fintech, Bank Ketar Ketir?

Suka tidak suka, suka tidak suka, inilah era fintech. Bisnis sejenis layanan jasa keuangan dari fintech diprediksi menggerogoti transaksi perbankan. Dalam jangka panjang, bank bisa mati karena kalah bersaing dengan fintech. Namun perlu diingat, mereka yang tertindas adalah mereka yang tidak mau beradaptasi dengan perubahan.

Ini bukan waktunya untuk bersaing, siku di sana, siku di sini. Perbankan harus menangkap peluang kerjasama dengan perusahaan fintech agar pasar tidak tergerus. Fintech dapat menjadi wadah bagi masyarakat untuk mengakses produk-produk keuangan, termasuk yang dimiliki oleh bank sesuai dengan kebutuhan dan kemampuan nasabah.

“Munculnya fintech tidak bisa dihentikan, teknologinya akan masuk ke sana. Ini masalah waktu dan pasti beberapa pekerjaan di bank akan hilang digantikan oleh fintech. (Mereka) bisa hilang, kalau tidak diperbaiki,” kata Hasnil.

Tak hanya perbankan yang khawatir, pelaku pasar modal juga kewalahan dengan fintech. Startup Fintech mulai merambah penjualan produk pasar modal, seperti reksa dana. Direktur Pengaturan, Perizinan, dan Pengawasan Fintech OJK Hendrikus Passagi memperkirakan perusahaan fintech ke depan akan menjadi agen pasar modal yang paling banyak jumlahnya.

“Manajer investasi dan perusahaan sekuritas suatu saat bisa hilang karena digantikan oleh fintech. Perusahaan fintech peer to peer lending (P2P) sudah mulai menawarkan reksa dana,” kata Hendrikus.

Oleh karena itu, Direktur Teknologi Informasi dan Manajemen Risiko Bursa Efek Indonesia (BEI), Fithri Hadi mengungkapkan, pihaknya akan bekerja sama dengan e-commerce dan fintech guna meningkatkan basis investor pasar modal. Dengan demikian, kehadiran fintech bukanlah ancaman, melainkan peluang bagi industri pasar modal.

“Perusahaan bursa dan sekuritas sudah memiliki inisiatif untuk berencana bermitra dengan e-commerce dan fintech,” jelasnya.

Kuas Fintech Ilegal

Industri tekfin sedang bermasalah. Seperti pepatah nila setetes santan, kehadiran fintech ilegal merugikan fintech secara keseluruhan. OJK juga dibuat sakit dengan penggunaan fintech, pinjam meminjam (P2P). Sebagai langkah tegas, OJK melalui Satgas Waspada Investasi telah memblokir 404 pinjaman fintech online ilegal. Sebagian besar berasal dari Cina. Ada juga dari Thailand dan Malaysia.

Sekadar informasi, hingga saat ini terdapat 49 perusahaan fintech yang terdaftar di Bank Indonesia (link: https://www.bi.go.id/id/sistem-pembayaran/fintech/Pengumuman-Penyelenggara/Contents/default.aspx). Sementara fintech lending dan pinjam meminjam, 78 perusahaan resmi terdaftar di OJK (link: https://sikapiuangmu.ojk.go.id/FrontEnd/CMS/Article/10476). Bahkan, jumlah fintech yang beredar dan tidak berizin mencapai ratusan perusahaan.

“Ada fintech ilegal yang menyalahgunakan. Itu muncul 300-400 perusahaan ilegal,” kata Wakil Ketua Asosiasi Fintech Syariah Indonesia, Harry K.W Haryono.

Selain menghentikan kegiatan fintech ilegal, tindakan OJK lainnya adalah:

1. Mengumumkan kepada publik nama-nama fintech P2P ilegal

2. Putuskan hubungan keuangan P2P ilegal pada sistem pembayaran perbankan dan tekfin yang bekerja sama dengan BI

3. Menyerahkan pemblokiran website dan aplikasi secara berkala ke Kementerian Komunikasi dan Informatika

4. Menyampaikan laporan informasi kepada Bareskrim Polri untuk proses penegakan hukum.

Pahami Risikonya dan Waspadai Fintech Bodong

Sangat disayangkan kehadiran fintech sejati untuk memfasilitasi akses keuangan publik harus dinodai oleh praktik fintech bodoh yang tidak etis. Jadilah masyarakat yang cerdas dengan memahami tekfin dan risikonya. Hindari kontak dengan fintech ilegal dan Anda dapat mengunjungi www.ojk.go.id atau menelepon 157, atau email konsumen@ojk.go.id untuk mendapatkan informasi tentang kegiatan fintech lending.

Belum ada Komentar untuk "Peranan Penting Fintech 'Primadona' dalam Era Digital"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel