Kenali Ciri-ciri Penipuan dalam Industri Fintech dan Cara Mengelakkannya

  Peranan teknologi dalam era moden semakin canggih. Ini sudah tentu memberi banyak impak positif kepada kita sebagai pakar teknologi. Mencari maklumat, misalnya, kini lebih mudah dilakukan kerana akses percuma kepada maklumat dari dalam dan luar negara.

Walau bagaimanapun, kemajuan teknologi juga membimbangkan. Sebabnya, semakin banyak kes penipuan yang berlaku dalam masyarakat. Satu yang hangat pada masa ini ialah penipuan dalam industri fintech berasaskan P2P Lending.

Penipu sengaja bertindak atas nama salah satu industri fintech untuk mengaut keuntungan. Supaya salah seorang daripada anda tidak terperangkap, berikut adalah ciri-ciri penipuan dalam industri fintech yang perlu diberi perhatian:

Bingung mencari kad kredit terbaik? Cermati ada penyelesaiannya!

1. Pemiutang memaksa penghutang untuk meminjam wang

Di mana-mana, penghutang (peminjam) tidak sabar-sabar untuk memohon pinjaman kepada pemiutang. Namun, apa yang berlaku sekarang adalah sebaliknya. Di mana anda dikejar oleh pemiutang untuk segera memohon pinjaman.

Sangat tidak munasabah, bukan? Inilah yang patut anda perhatikan. Boleh jadi pemiutang bukan dari industri fintech sebenar, tetapi hanya mengada-ngada supaya anda percaya dengan pembiayaan yang ditawarkan.

Lebih-lebih lagi jika ada unsur paksaan, boleh dipastikan ia adalah penipuan. Jangan teruskan jika anda tidak mahu menjadi salah seorang mangsa industri palsu ini.

2. Sertakan maklumat yang tidak jelas

Maklumat yang tidak jelas di sini, seperti alamat e-mel, tapak web dan nombor telefon yang digunakan untuk menghubungi anda. Syarikat fintech sebenar pasti menggunakan telefon pejabat untuk menghubungi pelanggan atau penghutang mereka.

Jika secara kebetulan nombor telefon itu adalah nombor peribadi, tetapi mendakwa berasal dari industri fintech, sila matikan. Anda tidak perlu menunggu pemanggil menerangkan dengan panjang lebar jika anda tahu ia adalah penipuan dari awal.

Jika dibiarkan, anda boleh dipukau. Sayangi wang, tenaga dan masa anda, bukan? Lebih baik jika anda segera mengetahui nama syarikat selepas pemanggil memberitahu industri tempat dia bekerja, jadi checkmate segera.

3. Terdapat loteri dengan hadiah

Hadiah cabutan bertuah sudah tentu bukan dalam bentuk doorprize untuk kereta, motor, mahupun peti ais. Sebaliknya, cabutan adalah dalam bentuk baki e-dompet atau baucar beli-belah di pasaran tertentu. Jika syarikat fintech mendakwa memberi anda salah satu daripada dua cabutan bertuah ini apabila anda meminjam wang, itu jelas satu penipuan.

Butiran lanjut jika tawaran loteri ini melalui telefon atau SMS. Lainlah kalau melalui aplikasi pada telefon pintar, mungkin ada hikmahnya. Itu juga dengan nominal loteri yang munasabah.

4. Keuntungan yang tidak munasabah

Sebagai contoh, jika seseorang menjemput anda untuk melabur dalam syarikat kewangan, jangan segera mempercayai mereka. Lebih-lebih lagi jika tarikan keuntungan di luar akal. Sebagai contoh, dengan pelaburan Rp 10 juta, anda boleh mendapat keuntungan Rp 4 juta setiap bulan.

Sangat tidak munasabah, bukan? Tiada syarikat sekaya dan sebesar mana, tiada siapa yang berani memberikan keuntungan besar ini. Syarikat mungkin bankrap selepas 2-3 bulan beroperasi.

Jika anda ingin melabur, pastikan keuntungannya berpatutan. Juga beri perhatian kepada kewajaran risiko. Keuntungan besar biasanya disertai dengan risiko yang besar.

5. Syarat mudah

Syarat pinjaman dalam P2P Lending cenderung lebih mudah daripada syarikat konvensional secara amnya. Kemudahan ini sering disalahgunakan oleh anasir tidak bertanggungjawab untuk mencari mangsa.

Satu yang terlepas pandang ialah rekod kredit atau kewangan anda. Di mana-mana sahaja jika anda ingin meminjam, pemiutang secara jelas meminta anda memberikan salinan fotostat akaun simpanan anda untuk 3 bulan terakhir. Terdapat juga semakan sejarah kredit di Bank Indonesia untuk mengurangkan potensi pinjaman lapuk.

6. Ada bayaran muka

Apabila menyertai P2P Lending, anda akan diminta untuk bayaran pendahuluan sebagai pentadbiran. Namun jumlahnya tidaklah banyak jika dibandingkan dengan nominal yang ingin dipinjam. Kali ini berbeza, anda disuruh membayar wang muka sebanyak 10% daripada jumlah pinjaman, contohnya.

Secara logiknya, anda belum menerima pinjaman, bagaimana anda boleh membayar apa yang anda belum terima? Langsung diabaikan walaupun pemiutang memberi tarikan diskaun besar apabila pinjaman diserahkan kepada anda.

7. Minta anda mencari penghutang lain

Ciri utama penipuan dalam industri fintech terkini ialah pegawai meminta anda mencari penghutang lain untuk meminjam wang daripada syarikat. Memang masuk akal, kerana keuntungan syarikat akan meningkat jika lebih ramai penghutang. Namun, adakah semudah itu?

Satu lagi perkara yang perlu diberi perhatian ialah jika, sebagai contoh, pegawai itu meminta maklumat tentang nama, nombor telefon, atau alamat e-mel orang yang ingin anda jemput untuk menjadi penghutang. Puncanya adalah kerana mereka tidak mahu menyusahkan anda, walaupun ini adalah salah satu motif untuk menipu.

Dapatkan maklumat tentang syarikat di OJK

Bilangan penipu boleh dikatakan meningkat secara mendadak di tengah-tengah keadaan ekonomi yang tidak stabil, seperti yang berlaku sekarang. Mana-mana syarikat yang berhasrat untuk menawarkan pinjaman atau pelaburan, anda perlu bertanya nama syarikat itu dahulu, kemudian lihat di OJK. Jika memang namanya tidak tersenarai dalam OJK, terbukti syarikat itu adalah penipuan. Sentiasa berjaga-jaga!

Belum ada Komentar untuk "Kenali Ciri-ciri Penipuan dalam Industri Fintech dan Cara Mengelakkannya"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel