6 Perkara Yang Perlu Difikirkan Sebelum Melabur Apartmen

   Bangunan pangsapuri telah memenuhi pusat bandar besar. Malah yang berada di pinggir bandar dengan harga yang lebih berpatutan.

Golongan muda, ahli perniagaan dan ekspatriat lebih suka menyewa pangsapuri daripada tinggal di rumah sewa atau rumah tumpangan. Bahagian pasaran agak luas, jadi ia sesuai untuk anda yang ingin melabur di pangsapuri.

Pelaburan pangsapuri menawarkan pulangan yang menjanjikan, sekitar lapan peratus hingga 12 peratus setahun, malah lebih tinggi jika ekonomi stabil.

Sangat menggoda untuk membuat persediaan untuk bersara nanti. Beli apartmen sekarang, kemudian sewakan setiap tahun. Ia boleh menjadi pendapatan pasif dengan harga sewa yang lebih tinggi daripada rumah.

Walaupun faedahnya menyukarkan membaca, pelaburan pangsapuri bukanlah mudah. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum memulakan pelaburan apartmen:

1. Perlukan modal yang besar

Harga pangsapuri sama dengan harga hartanah rumah. Ia memerlukan modal antara ratusan juta hingga berbilion rupiah, bergantung kepada jenis pangsapuri dan lokasinya.

Jika lokasi pangsapuri itu strategik, terletak di pusat bandar, harganya agak mahal berbanding di pinggir bandar. Anda boleh membeli pangsapuri dengan harga bermula dari IDR 100-200 juta.

Keperluan untuk dana ini agak besar berbanding dengan memulakan pelaburan lain, seperti dana bersama, saham, bon kerajaan, dan juga pinjaman P2P. Bagi pelabur baru yang tidak mempunyai modal besar, anda harus membeli sebuah apartmen kecil jenis studio di pinggir bandar, seperti Depok atau Bogor.

Harganya tidak menyayat hati. Anda boleh membelinya secara tunai atau Kredit Pemilikan Pangsapuri (KPA). Kalau tunai sudah tentu kena kumpul dana dulu.

Bagi KPA pula, anda perlu menyediakan wang muka atau wang muka dan fikirkan untuk membayar ansuran setiap bulan sehingga matang, biasanya lima hingga 20 tahun.

2. Kos penyelenggaraan yang mahal

Dah modal besar, pelaburan pangsapuri memerlukan kos penyelenggaraan yang mahal. Nama lain untuk pangsapuri IPL. Singkatan bagi Yuran Pengurusan.

Yuran penyelenggaraan ini dibayar setiap bulan. Termasuk kos penyelenggaraan bangunan, halaman, kawasan awam, keselamatan, kebersihan.

Bayaran IPL untuk setiap unit adalah berbeza, bergantung pada lokasi dan jenis atau saiz apartmen. Belum lagi kos elektrik, air, dan kos trivia lain.

Pelbagai kos ini boleh menjadi beban kewangan untuk anda, terutamanya jika tiada penyewa di apartmen anda. Perbelanjaan membengkak, manakala pendapatan daripada pelaburan pangsapuri tidak wujud. Malah membuat boncos.

3. Sukar untuk mencari penyewa pangsapuri

Pangsapuri kelihatan mewah kepada kebanyakan pekerja. Gaji bulanan boleh habis hanya untuk membayar sewa apartment yang agak mahal.

Oleh itu, bukan mudah untuk mencari penyewa pangsapuri. Jadikan apartmen yang anda beli kosong dalam beberapa bulan, bahkan mungkin bertahun-tahun.

Manakala yuran pengurusan pangsapuri dan ansuran KPA perlu dijelaskan. Akhirnya kerana tiada pendapatan langsung dari sewa pangsapuri, ansuran IPL dan KPA terpaksa dibayar menggunakan poket peribadi.

Tujuan mendapatkan wang tambahan daripada sewaan pangsapuri atau pelaburan pangsapuri tidak seperti yang diharapkan. Anda juga kalah.

4. Harga jualan berpotensi jatuh

Tidak seperti rumah atau tanah yang harganya berpotensi meningkat apabila dijual, berbeza dengan pangsapuri. Masih ada kemungkinan harga jualan pangsapuri akan jatuh.

Lebih-lebih lagi jika berlaku lebihan bekalan atau bekalan unit pangsapuri di sesuatu kawasan, sudah pasti akan menjejaskan harga jualan. Jadi, kalau nak jual apartment, tak semestinya harga naik, tapi sebenarnya turun. Inilah yang perlu anda perhatikan sebelum membeli atau melabur dalam apartmen.

5. Sukar untuk dijual dengan pantas

Pelaburan dana bersama, emas dan saham terkenal sebagai pelaburan cair. Ini bermakna mudah untuk mengeluarkan atau mengeluarkan pada bila-bila masa apabila anda memerlukan dana.

Sementara itu, pelaburan hartanah, termasuk pelaburan pangsapuri, tidak cair. Ia mengambil masa yang agak lama untuk menjual atau menggadaikannya.

Apatah lagi jika lokasi pemilikan hartanah tidak strategik, susah sangat nak jual semula atau tiada orang yang berminat. Ia mungkin mengambil masa berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun.

6. Bilakah pulangan pelaburan?

Pelaburan pangsapuri tidak sepatutnya mengharapkan pulangan pelaburan yang cepat. Contohnya dengan menyewa apartment, jika setiap bulan anda mendapat pendapatan bersih setelah dipotong IPL dll sekitar Rp 4 juta dengan modal Rp 500 juta maka pengembalian akan memakan waktu lebih dari 10 tahun.

Belum ada Komentar untuk "6 Perkara Yang Perlu Difikirkan Sebelum Melabur Apartmen"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel