6 Mod Jenayah dalam Transaksi Sekuriti Dalam Talian dan Petua untuk Mengelakkannya

   Pada masa ini, anda boleh membuat pelbagai transaksi pelaburan dalam talian, termasuk transaksi sekuriti. Anda boleh membeli dan menjual saham dengan mudah dan cepat, walaupun hanya bergantung pada telefon pintar anda.

Bagi mereka yang ingin membuat transaksi sekuriti dalam talian, terdapat banyak pilihan tapak dan aplikasi yang boleh didapati. Tetapi pastikan sentiasa berhati-hati dalam memilih aplikasi atau laman online ini, agar pelaburan yang dibuat dapat berjalan dengan selamat.

Seperti transaksi dalam talian yang lain, transaksi sekuriti seperti ini juga mempunyai risiko tersendiri sebagai pelabur. Di luar sana, terdapat ramai penjenayah tidak bertanggungjawab yang boleh bertindak balas pada bila-bila masa, jadi pastikan anda sentiasa berhati-hati dalam transaksi.

Bingung mencari kad kredit terbaik? Cermati ada penyelesaiannya!

Kenali Jenayah Elektronik dalam Transaksi Sekuriti

Jenayah elektronik sememangnya masih menjadi salah satu risiko terbesar dalam urus niaga sekuriti dalam talian. Ini biasanya dilakukan oleh penjenayah yang tidak bertanggungjawab dalam bentuk tindakan yang menyalahi undang-undang untuk mendapatkan keuntungan mereka sendiri.

Jenayah elektronik ini, yang biasa dirujuk sebagai (Jenayah Siber Penipuan) boleh membahayakan anda sebagai pelabur dan syarikat pelaburan itu sendiri. Pastikan sentiasa berhati-hati dalam menjangka pelbagai jenayah elektronik dalam transaksi sekuriti ini.

Berikut adalah beberapa bentuk jenayah elektronik yang sering berlaku dalam urus niaga sekuriti:

1. Penipuan identiti

Pemalsuan identiti adalah salah satu cara jenayah elektronik yang paling biasa. Dalam kes ini, pelaku akan berpura-pura menjadi sebahagian daripada syarikat pelaburan itu sendiri, contohnya pentadbir media sosial atau pun kumpulan sembang.

Ini dilakukan untuk pelbagai tujuan, termasuk untuk meminta data peribadi anda dengan cara yang mudah, tanpa perlu mencarinya dengan susah payah.

2. Mod memancing (phishing)

Jenayah juga boleh dilakukan dengan memikat anda sebagai mangsa melalui pelbagai promo dan tawaran menarik lain. Ini biasanya dilakukan melalui e-mel atau sebut harga langsung di laman web.

Promosi palsu ini boleh membuat anda membuat keputusan yang tidak baik, tetapi ia sebenarnya memberi manfaat kepada pelakunya.

3. Minta data

Yang ini juga merupakan jenayah elektronik yang paling kerap ditemui, walaupun dalam pelbagai bidang sekali gus.

Pelaku biasanya akan meminta anda memberikan pelbagai data penting yang hanya anda perlu tahu, seperti: identiti, PIN atau kata laluan, dan lain-lain. Data ini akan membantu pelaku menjalankan tindakan mereka dengan mudah.

4. Mempengaruhi pelanggan (spam)

Komunikasi sengit dengan anda juga boleh menjadi cara jenayah dalam urus niaga sekuriti yang anda lakukan. Anda boleh dibimbing untuk membuat transaksi atau bahkan memberikan data penting yang berkaitan dengan pelaburan yang anda miliki. Kaedah ini biasanya dilakukan melalui media elektronik, seperti e-mel.

5. Meminta kiriman wang

Dalam mod jenayah ini, biasanya pelaku akan meminta anda untuk menghantar beberapa dana ke dalam akaun deposit, di mana akaun itu bukan atas nama anda.

6. Mencuri data pelanggan (penggodaman)

Kecurian dan penyalahgunaan data masih merupakan salah satu jenayah yang paling biasa dilakukan.

 Data anda akan digunakan untuk membuat transaksi perdagangan saham tanpa pengetahuan anda. Ini biasanya dilakukan dengan menggodam telefon pintar atau e-mel anda.

Petua Mengelak Jenayah Elektronik

Tahap jenayah elektronik yang tinggi akan memaksa anda untuk sentiasa berhati-hati dalam menjalankan transaksi sekuriti dalam talian.

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan jenayah ini, termasuk:

  1. Amalkan untuk sentiasa selektif dalam menjawab pelbagai maklumat dalam talian terutama yang berkaitan dengan pelaburan yang dibuat. Pastikan maklumat yang anda perolehi adalah tepat.
  2. Jika anda menemui sebarang maklumat yang boleh dipersoalkan, segera semak dengan pihak berkenaan. Anda boleh menghubungi perkhidmatan pelanggan atau perkhidmatan dalam talian lain yang disediakan oleh syarikat sekuriti anda.
  3. Jangan berikan data peribadi anda kepada sesiapa, sama ada dalam bentuk PIN atau kata laluan, dan lain-lain.
  4. Gunakan kata laluan yang "kuat" dan sukar diteka. Jangan lupa untuk menukar kata laluan anda dengan kerap, sekurang-kurangnya beberapa kali setahun.
  5. Jangan gunakan kemudahan internet awam untuk berurus niaga dalam talian, kerana ini sangat berisiko untuk penggodaman dan jenayah dalam talian yang lain.

Buat Transaksi Sekuriti dengan Selamat

Melakukan transaksi sekuriti dalam talian mungkin telah menjadi keperluan yang berasingan untuk anda. Risiko jenayah akan sentiasa ada terutama apabila melakukan transaksi berkaitan kewangan seperti ini.

Pastikan anda sentiasa berhati-hati dan lakukan transaksi dengan cara yang betul, supaya setiap transaksi anda dapat berjalan dengan selamat dan lancar.

Belum ada Komentar untuk "6 Mod Jenayah dalam Transaksi Sekuriti Dalam Talian dan Petua untuk Mengelakkannya"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel