Daripada Menimbun Uang, Coba 5 Langkah Cara Menabung di Bank!

 Menabung di bank sudah tidak asing lagi bagi masyarakat. Namun, masih ada beberapa pihak yang belum mengetahui cara menabung di bank. Padahal, kebiasaan menabung membawa manfaat tersendiri bagi diri sendiri sebagai bentuk investasi hari tua.Kelebihan Simpanan di Bank

Terdapat banyak cara untuk melabur, salah satunya adalah dengan menyimpan di bank. Dengan menyimpan sedikit wang di bank. Ini memudahkan anda menjalankan transaksi kewangan yang lain. Seperti menghantar atau menerima wang hantaran daripada pihak lain.

Berikut adalah beberapa faedah menyimpan di bank, antaranya:

Praktikal dan mudah

Keselamatan terjamin

Dapat pelbagai manfaat

Kewangan menjadi lebih terancang

5 Langkah Mudah Cara Simpan di Bank

Bagi anda yang tidak tahu menabung di bank, ini panduannya.

1. Sediakan Dokumen Pengenalan Diri

Panduan pertama cara menyimpan ialah menyediakan dokumen pengenalan diri seperti kad pengenalan dan NPWP. Malah ada sesetengah bank yang memerlukan KK sebagai prasyarat pentadbiran.

2. Sediakan Wang Tunai Untuk Deposit Permulaan

Petua simpanan seterusnya adalah menyediakan wang tunai untuk deposit permulaan untuk membuka akaun. Laraskan had baki minimum di bank yang anda pilih. Umumnya bermula dari Rp. 100,000 hingga Rp. 500,000.

3. Pergi ke Bank Pilihan

Seterusnya, lawati bank yang anda pilih tadi. Untuk membuka akaun baharu anda tidak perlu pergi ke ibu pejabat atau cawangan. Anda boleh datang ke pejabat cawangan kecil di mana ia berada.

Biasanya pegawai keselamatan akan mengarahkan anda kepada pegawai khidmat pelanggan (CS) yang akan menerangkan langkah-langkah untuk menyimpannya.

4. Isi borang

Seterusnya nyatakan tujuan lawatan anda ke bank iaitu untuk membuka akaun bank baharu. Pekerja CS akan menyerahkan borang pembukaan akaun baharu.

Dapatkan bimbingan daripada pekerja CS semasa mengisi borang. Perhatikan beberapa perkara yang berkaitan dengan jenis simpanan, dan faedah yang akan anda perolehi.

Kakitangan CS juga akan menerangkan beberapa produk dan kemudahan simpanan yang terdapat di bank. Jangan teragak-agak untuk bertanya tentang mata pulang modal, berapa banyak faedah bank dan yuran pentadbiran bulanan yang diperlukan supaya baki tidak ditolak.

5. Aktifkan Perbankan Internet dan Perbankan SMS

Dari masa ke masa, hampir semua bank mempunyai aplikasi mudah alih untuk memudahkan pelanggan melakukan transaksi. Semasa mengisi borang pembukaan akaun, jangan lupa untuk meminta pengaktifan perbankan internet dan perbankan sms.

Selepas CS membantu proses membuat akaun yang telah anda isikan sebelum ini. Kemudian secara rasmi anda sudah mempunyai akaun di bank.

Biasanya CS juga akan memberikan kad ATM kepada anda dan meminta anda menetapkan pin ATM sebelum meninggalkan tempat tersebut. ATM ialah platform tunai bebas yang memudahkan anda membuat transaksi tanpa perlu datang terus ke pejabat bank dan melalui juruwang.

Cara menyimpan di bank melalui mesin ATM

Pada masa ini, anda boleh mendepositkan sejumlah wang tunai menggunakan mesin ATM. Cara penjimatan ini adalah lebih praktikal daripada perlu pergi ke bank dan beratur panjang.

Ikuti langkah-langkah bagaimana untuk menyimpan melalui ATM di bawah:

  1. Cari mesin ATM bank tempat anda biasanya menyimpan.
  2. Kemudian pilih ATM yang mempunyai ciri "Deposit Tunai".
  3. Sediakan wang yang anda ingin simpan. Biasanya denominasinya adalah Rp 50,000 dan Rp 100,000.
  4. Masukkan kad ATM ke dalam mesin.
  5. Kemudian pilih menu "Cash Deposit" atau "Cash Deposit".
  6. Masukkan wang di lokasi yang tersedia. Pastikan duit di dalam tidak berlipat, tidak koyak atau rosak.
  7. Kemudian mesin akan mengira jumlah wang dan memberikan maklumat tentang jumlah deposit.
  8. Anda perlu mengesahkan dengan menekan butang OK.
  9. Proses deposit tunai selesai. Anda akan mendapat bukti deposit melalui slip yang keluar dari mesin ATM.
  10. Semak baki simpanan anda untuk memastikan.

Adakah Anda Bersedia untuk Membangunkan Tabiat Menabung?

Ini adalah maklumat mengenai cara menyimpan di bank melalui pejabat bank atau menggunakan ATM. Dari masa ke masa, anda juga boleh menyimpan atau membuka pendaftaran akaun baharu dalam talian.

Semoga ulasan tentang cara menyimpan di bank ini berguna dan membantu anda yang melabur untuk hari tua. Selamat berjimat!

Belum ada Komentar untuk "Daripada Menimbun Uang, Coba 5 Langkah Cara Menabung di Bank!"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel